DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16205

Название: Формування урожайності сої залежно від сортових особливостей в умовах СФГ «Стас» Козятинського району Вінницької області
Другие названия: Formation of soybean yield depending on varietal characteristics in the conditions of the farm “Stas”, Kozyatyn district, Vinnytsia region
Авторы: Бородкіна, С. С.
Borodkina, S.
Ключевые слова: соя
soybeans
сорти
varieties
урожайність
yield
якість
quality
Дата публикации: 2024
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Бородкіна С. С. Формування урожайності сої залежно від сортових особливостей в умовах СФГ «Стас» Козятинського району Вінницької області : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. технологій у рослинництві; наук. кер. Cтоляр С. Г. – Житомир, 2024. – 32 с.
Аннотация: Формування урожайності сої значною мірою залежить від сортових особливостей, які впливають на здатність рослин адаптуватися до умов вирощування та ефективно використовувати агротехнічні прийоми. Важливим аспектом досліджень продуктивності сортів є їх стійкість до посухи, шкідників і хвороб, а також здатність досягати стабільних урожаїв за змінних кліматичних умов. На сьогоднішній день в Україні існує значний асортимент сортів сої, які відрізняються як біологічними характеристиками, так і адаптивним потенціалом. Проте питання вибору оптимальних сортів для конкретних зон залишається відкритим, дане питання вивчене у кваліфікаційній роботі. Сорт сої Сігалія демонструє найвищі кількісні показники продуктивності, зокрема, кількість бобів на рослині становить 23,6 шт., а середня кількість насінин у кожному бобі – 2,7 шт., що є найвищим показником серед представлених сортів. Найвищі показники врожайності показав сорт Сігалія, з результатом 2,68 т/га, що свідчить про високий потенціал цього сорту для отримання значного врожаю за сприятливих умов. Ааліз хімічного складу зерна показує, що Сігалія та Діона мають найвищі показники протеїну (38,4–38,8%) і клітковини (7,9 %), що робить їх найпоживнішими сортами. Найбільший чистий прибуток був отриманий при у сорту Сігалія, що склав 24805,31 грн, рентабельність становила 166,94 %
The formation of soybean yields largely depends on varietal characteristics that affect the ability of plants to adapt to growing conditions and effectively use agronomic practices. An important aspect of soybean productivity research is their resistance to drought, pests and diseases, as well as their ability to achieve stable yields under changing climatic conditions. Today, Ukraine has a wide range of soybean varieties that differ in both biological characteristics and adaptive potential. However, the issue of choosing the best varieties for specific zones remains open, and this issue was studied in the qualification work. The soybean variety Sigalia demonstrates the highest quantitative productivity indicators, in particular, the number of beans per plant is 23.6, and the average number of seeds per bean is 2.7, which is the highest among the presented varieties. The highest yields were shown by Sigalia, with a result of 2.68 t/ha, which indicates the high potential of this variety to obtain a significant yield under favorable conditions. The analysis of the chemical composition of the grain shows that Sigalia and Diona have the highest protein (38.4–38.8 %) and fiber (7.9%), making them the most nutritious varieties. The highest net profit was obtained with the Sigalia variety, which amounted to 24805.31 UAH, with a profitability of 166.94%.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/16205
Располагается в коллекциях:201 – Агрономія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Borodkinа_SS_KR_201_2024.pdf1,02 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет