|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17233
|
Название: | Вплив сортових особливостей на формування насіння квасолі звичайної в умовах навчально-дослідного поля Поліського національного університету |
Другие названия: | The influence of varietal characteristics on the formation of common bean seeds in the conditions of the educational and research field of the Polissky National University |
Авторы: | Деревенько, В. Л. Derevenko, V. |
Ключевые слова: | сорти квасолі звичайної common bean varieties Біла гармонія White Harmony Еурека Eureka Коко Роуз Coco Rose висота рослин plant height довжина бобів bean length висота прикріплення нижнього бобу lower bean attachment height площа асиміляційної поверхні assimilation surface area урожайність productivity економічна ефективність economic efficiency |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Деревенько В. Л. Вплив сортових особливостей на формування насіння квасолі звичайної в умовах навчально-дослідного поля Поліського національного університету : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. ґрунтознавства та землеробства; наук. кер. Кравчук М. М. – Житомир, 2024. – 37 с. |
Аннотация: | У кваліфікаційній роботі представлені результати досліджень з вивчення впливу сортових особливостей на врожайність квасолі звичайної.
Наші дослідження свідчать, що сортові особливості мали значний вплив на формування і розвиток рослин квасолі звичайної. Найбільшу висоту рослин відмічено у сорту Коко Роуз 5,8 см – фаза сходи, 34,6 см – фаза бутонізація, 38,4 см – фаза цвітіння, 45,9 см – фаза наливання бобів, 49,7 см – фаза достигання насіння.
У середньому за роки досліджень (2023–2024 рр.) максимальну довжину бобів 15,3 см і найбільшу висоту прикріплення нижнього бобу 15,2 см відмічено в сорту Коко Роуз. Вони становили: 5,1 (фаза трійчастий листок), 22,4 фаза (бутонізація), 38,7 тис. м2/га (цвітіння). Приріст до контролю становив 1,1, 1,8 та 1,9 тис. м2/га.
Облік урожайності насіння в умовах навчально-дослідного поля показав, що із досліджених сортів квасолі звичайної найбільш продуктивним виявився сорт Коко Роуз (2,78 т/га). Найкращі показники хімічного складу зерна квасолі звичайної відмічено в сорту Коко Роуз. Вони становили: сирий білок – 25,18, сирий жир – 2,68, клітковина – 5,16, зола – 4,40, БЕР – 63,58 %.
Енергетично заощадливим виявився сорт Коко Роуз з рівнем рентабельності 104,5 %. The qualification paper presents the results of research on the influence of varietal characteristics on the yield of common beans.
Our research shows that varietal characteristics had a significant impact on the formation and development of common bean plants. The highest plant height was noted in the Coco Rose variety, 5.8 cm - germination phase, 34.6 cm - budding phase, 38.4 cm - flowering phase, 45.9 cm - bean pouring phase, 49.7 cm - seed ripening phase.
On average, over the years of research (2023–2024), the maximum bean length of 15.3 cm and the highest attachment height of the lower bean of 15.2 cm were noted in the Coco Rose variety. They were: 5.1 (triple leaf phase), 22.4 phase (budification), 38.7 thousand. m2/ha (flowering). The increase before control was 1.1, 1.8 and 1.9 thousand. m2/ha.
The calculation of seed yield in the conditions of the training and experimental field showed that the most productive variety of common bean was the Coco Rose variety (2.78 t/ha). The best indicators of the chemical composition of the common bean grain were noted in the Coco Rose variety. They were: crude protein – 25.18, crude fat – 2.68, fiber – 5.16, ash – 4.40, BER – 63.58%.
The Coco Rose variety turned out to be energy efficient with a profitability level of 104.5%. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17233 |
Располагается в коллекциях: | 201 – Агрономія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|