|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
201 – Агрономія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17279
|
Название: | Вирощування картоплі з елементами біологізації в умовах ТОВ «Енселко агро» Хмельницького району Хмельницької області |
Другие названия: | Growing of potatoes with elements of biologization in the conditions of LLC "Enselko Agro" of the Khmelnytskyi district of the Khmelnytsky region |
Авторы: | Савчук, Р. С. Savchuk, R. |
Ключевые слова: | урожайність yield картопля potatoes варіанти удобрення fertilizer options період вегетації growing season позакореневе підживлення foliar fertilization |
Дата публикации: | 2024 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Савчук Р. С. Вирощування картоплі з елементами біологізації в умовах ТОВ «Енселко агро» Хмельницького району Хмельницької області : кваліфікаційна робота : спец. 201 «Агрономія» / Поліський нац. ун-т, каф. ґрунтознавства та землеробства; наук. кер. Кравчук М. М. – Житомир, 2024. – 43 с. |
Аннотация: | Серед інших сільськогосподарських культур за універсальністю використання картопля посідає одне з перших місць в світі. Вона є важливою технічною, кормовою, продовольчою культурою. Завдяки її високим смаковим якостям визначається продовольча цінність бульб. Бульби картоплі у своєму складі містить 1,6-3,5% білка, 14,1-22,1% крохмалю, 0,81-1,1% клітковини, вітамінів. Людським організмом легко засвоюється крохмаль картоплі, а білок, який міститься в ній за біологічною повноцінністю переважає білок інших культур, зокрема пшениці озимої. Головним продуктом харчування та джерелом вітаміну С у зимовий період є картопля. ЇЇ вживання в їжу є досить різноманітним та полягає в приготуванні різних страв, яких налічується понад 200 лише в європейській кухні. Однак, коли не дотримується технологія зберігання бульб, відбувається їх позеленіння, то виділяється отруйна речовина (соланін). Значною мірою під час варіння соланін частково розкладається, однак не значний його вміст навіть 0,02% сприяє тому, що споживати таку картоплю не варто, краще її використовувати для технічних потреб. Among other agricultural crops, potatoes occupy one of the first places in the world in terms of universality of use. It is an important technical, fodder and food culture. Thanks to its high taste qualities, the food value of the tubers is determined. Potato tubers contain 1.6-3.5% protein, 14.1-22.1% starch, 0.81-1.1% fiber, and vitamins. Potato starch is easily absorbed by the human body, and the protein contained in it exceeds the protein of other crops, in particular winter wheat, in terms of biological completeness. Potatoes are the main food product and source of vitamin C in winter. Its use in food is quite diverse and consists in the preparation of various dishes, of which there are more than 200 in European cuisine alone. However, when the storage technology of the tubers is not followed, they turn green, and a poisonous substance (solanine) is released. To a large extent, during cooking, solanine partially decomposes, but its insignificant content of even 0.02% contributes to the fact that such potatoes should not be consumed, it is better to use them for technical needs. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17279 |
Располагается в коллекциях: | 201 – Агрономія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|