DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Періодичні видання >
Наукові горизонти >
2025, т. 28, № 09 >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17542

Название: The impact of grain combine harvester working parts on damage and quality of winter wheat seeds
Другие названия: Вплив робочих органів зернового комбайна на пошкодження і якість насіння озимої пшениці
Авторы: Derevianko, D.
Дерев'янко, Д. А.
Sukmaniuk, O.
Сукманюк, О. М.
Hrudovyi, R.
Грудовий, Р. С.
Tsyvenkova, N.
Цивенкова, Н. М.
Zayets, M.
Заєць, М. Л.
Ключевые слова: force
сила
impact impulse
імпульс ударів
speed
швидкість
grain
зернівка
microtraumas
мікротравми
microorganisms
мікроорганізми
yield
урожайність
Дата публикации: 2025
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: The impact of grain combine harvester working parts on damage and quality of winter wheat seeds / D. Derevianko, O. Sukmaniuk, R. Hrudovyi [et al.] // Scientific Horizons. – 2025. – Vol. 28, No. 9. – P. 37–48.
Аннотация: The aim of the study was to improve the quality of winter wheat seeds of the Fortuna and Yuvileina varieties by reducing damage during harvesting with a combine harvester at various stages of the technological process. Based on a comprehensive approach and the interrelation of climatic and soil characteristics, theoretical calculations, mathematical models, experimental, production and laboratory studies, the influence of the working parts of drum and rotary grain harvesting threshing units on microtrauma to seeds and its impact on the development of microorganisms and, in turn, on seed quality indicators, which significantly affect crop yield. The mathematical model of a damaged spring-viscous ellipsoidal grain provided by the authors shows that during the impulse force of relative and absolute trajectories of motion and acceleration, Coriolis forces, inertia, friction, and friction, when the rotation speed of the drum or rotor increases, the deformation of grains weighing 0.03–0.06 g with a transverse diameter of 3–5 mm within the range of 600–700 rpm is 0.015–0.035 mm, and damage increases significantly due to a decrease in seed strength, stress and force. Microtrauma at drum speeds of 700 to 1,000 rpm increases almost 9 times, and at rotor speeds 3 times. Microtrauma of Fortuna seeds before harvesting was 4.5%, and after unloading 56.2%, and for Yuvileina seeds 5.1% and 59.3%, respectively. There was no macro-damage to the seeds of either variety before threshing, but after unloading the grain from the combine harvester's hopper, it amounted to 7.3% and 6.2%. Damage by microorganisms, in particular Fusarium in the Fortuna variety after threshing, increased to 40.1%, Helminthosporium to 24.3%, Septoria to 13.6%, Alternaria to 4.6%, and in the Yuvileina variety to 18.2; 13.0%, 11.8% and 3.9%, respectively. During the threshing process, damage, injury and microorganisms affected the quality of the seeds, in particular in the Fortuna variety, the purity at unloading was 96.2%, the number of weed seeds per 1 kg was 281, and the germination rate was 92.1%. The weight in grams was 44.0, the specific weight was 741 g/litre, the raw gluten content was 24.6, and the protein content was 14.7. Accordingly, for the Yuvileina variety, these indicators were 95.0; 170; 94.8; 44.4; 740; 23.1; 13.7. The moisture content of the grain mass after harvesting both varieties was within the range of 14.6 and 14.3%.
Мета дослідження полягала в покращенні якості насіння озимої пшениці сортів Фортуна і Ювілейна шляхом зниження його пошкодження під час збирання комбайном на різних стадіях технологічного процесу. На основі комплексного підходу і взаємозв'язку кліматичних та ґрунтових особливостей, теоретичних розрахунків, математичних моделей, експериментальних, виробничих та лабораторних досліджень, показано вплив робочих органів зернозбиральних молотильних агрегатів барабанних і роторних типів на мікро травмування насіння, та його вплив на розвиток мікроорганізмів і у взаємозв'язку на якісні показники насіння, від чого суттєво залежить урожайність культури. Надана авторами математична модель пошкодженої пружино-в'язкої еліпсоїдної зернівки свідчить, що під час сили імпульсу ударів відносної і абсолютної траєкторії руху та дії прискорення, сил Коріоліса, інерції, тертя при збільшенні частоти обертання барабана або ротора при зіткненні зернівок масою 0,03–0,06 г з поперечним діаметром 3–5 мм в межах 600–700 об/хв деформація становить 0,015–0,035 мм, а пошкодження значно зростають від зниження міцності насіння, напруження та зусилля. Мікротравмування при обертах барабана від 700 до 1000 збільшується майже у 9 разів, а ротора відповідно у 3 рази. Мікротравмування насіння сорту Фортуна перед збиранням становило 4,5 %, а після вивантаження 56,2 %, а сорту Ювілейна відповідно 5,1 та 59,3 %. Макротравмування насіння перед обмолочуванням обох сортів були зовсім відсутні то після вивантаження зерна із бункера комбайна вони становили 7,3 та 6,2 %. Пошкодження мікроорганізмами, зокрема Фузаріозом у сорту Фортуна після обмолочування зросло до 40,1 %, Гельмінтоспоріозом до 24,3 %, Септоріозом до 13,6 %, Альтернаріозом до 4,6 %, а у сорту Ювілейна відповідно до 18,2; 13,0; 11,8 та 3,9 %. Під час проходження технологічного процесу обмолочування, пошкодження, травмування і мікроорганізми впливали на якість насіння, зокрема у сорту Фортуна чистота при вивантаженні становила 96,2 %, кількість насіння бур'янів у штуках на 1 кг-281, схожість 92,1 %. Маса в грамах 44,0, натура 741 г/літр, сира клейковина 24,6, а білок 14,7. Відповідно у сорту Ювілейна ці показники становили 95,0; 170; 94,8; 44,4; 740; 23,1; 13,7. Вологість зернової маси після збирання обох сортів знаходилась у межах 14,6 та 14,3 %.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/17542
ISSN: 2663-2144
Располагается в коллекциях:2025, т. 28, № 09

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
SH_2025_28_09_37-48.pdf3,69 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет