DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
202 – Захист і карантин рослин >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14813

Название: Комплексна оцінка сортів картоплі на стійкість до мокрої бактеріальної гнилі в умовах ТОВ «АІПКАМ» Звягельського району Житомирської області
Другие названия: Comprehensive evaluation of potato varieties for resistance to bacterial wet rot in the conditions of LLC "AIPKAM" of Zvyagel district of Zhytomyr region
Авторы: Герасимчук, І.В.
Gerasymchuk, I.
Ключевые слова: комплексна оцінка
comprehensive evaluation
сорт,
variety,
мокра бактеріальна гниль
wet bacterial rot
картопля
potato
метод оцінки
evaluation method
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет : кваліфікаційна робота : спец. 202 «Захист і карантин рослин» / Поліський нац. ун-т, каф. здоров'я фітоценозів і трофології ; наук. кер. І. В. Іващенко – Житомир : Поліський нац. ун-т, 2023. – 38 с.
Библиографическое описание: Герасимчук І.В. «Комплексна оцінка сортів картоплі на стійкість до мокрої бактеріальної гнилі в умовах ТОВ «АІПКАМ» Звягельського району Житомирської області»
Аннотация: Встановлено, що мокра бактеріальна гниль є досить шкідливим захворюванням та спричиняє втрати врожаю до 50,0%. Система захисту картоплі від цієї хвороби є комплексною і включає ряд агротехнічні, організаційні та хімічні заходи. Проте найбільш радикальним та ефективним заходом є впровадження стійких до бактеріозу сортів. Визначення оптимального методу оцінки садивного матеріалу картоплі на стійкість до патогена та подальше проведення комплексної оцінки сортозразків картоплі проводили в умовах ТОВ «АІПКАМ» Звягельського району Житомирської області. Встановлений найбільш об’єктивний спосіб випробування рослинного матеріалу картоплі у селекції на стійкість, зокрема це застосування шприца з модифікованою голкою для введення бактеріальної інфекції всередину бульби. Проведена комплексна оцінка сортів картоплі з урахуванням стійкості бульб та стебел. Були визначені сорти, які володіли відносною стійкістю до бактерій: Беллароза, Глазурна, Кобза, Взірець, Бородянська рожева, Іванківська рання, Моцарт, Оберіг, Карелія, Гранада, Легенда. Ці сорти належать до групи ранньо- та середньостиглих, що і пояснює їх високу природну стійкість до патогена, тому можуть бути як вихідні форми для схрещування у селекції картоплі на стійкість до мокрої бактеріальної гнилі
Wet bacterial rot has been found to be quite a harmful disease and causes yield losses of up to 50.0%. The system of protection of potatoes from this disease is complex and includes a number of agrotechnical, organizational and chemical measures. However, the most radical and effective measure is the introduction of bacteriosis-resistant varieties. Determining the optimal method of assessing potato planting material for pathogen resistance and subsequent comprehensive evaluation of potato variety samples was carried out in the conditions of LLC "AIPKAM" of Zvyagel district of Zhytomyr region. The most objective method of testing potato plant material in selection for resistance has been established, in particular, it is the use of a syringe with a modified needle to introduce a bacterial infection into the tuber. A comprehensive evaluation of potato varieties was carried out, considering the resistance of tubers and stems. Varieties with relative resistance to bacteria were identified: Bellarosa, Glazurna, Kobza, Vzirets, Borodyanska rozheva, Ivankivska rannaya, Mozart, Oberig, Karelia, Granada, Legenda. These varieties belong to the group of early- and medium-ripening, which explains their high natural resistance to the pathogen, so they can be used as starting forms for crossing in the selection of potatoes for resistance to bacterial wet rot
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14813
Располагается в коллекциях:202 – Захист і карантин рослин

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Gerasymchuk_I_V_KR_202_2023.doc339 kBMicrosoft WordПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет