|
Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
208 – Агроінженерія >
Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14860
|
Название: | Удосконалення системи управління експозицією сушки зерна в аерожолобній сушарці |
Другие названия: | Improvement of the control system of grain drying exposure in an air-roll dryer |
Авторы: | Онищук, В. О. Onyshchuk, V. |
Ключевые слова: | сушіння drying зерно grain насіння seeds аерожолобна сушарка. air blade dryer продуктивність productivity |
Дата публикации: | 2023 |
Издатель: | Поліський національний університет |
Библиографическое описание: | Онищук В. О. Удосконалення системи управління експозицією сушки зерна в аерожолобній сушарці : кваліфікаційна робота : спец. 208 «Агроінженерія» / Поліський нац. ун-т, каф. агроінженерії та технічного сервісу ; наук. кер. Дерев’янко Д. А. – Житомир, 2023. – 42 с. |
Аннотация: | В магістерській роботі розроблено спосіб управління експозицією сушіння зерна без використання вологомірів, що ґрунтується на постійному контролі температури насіння і пошуку ділянки на кривій зміни температури, на якій відбувається температурний стрибок через зневоднення насіння. Лабораторні дослідження засвідчили, що інтенсивне підвищення температури зерна колосових культур відбувається при досягненні ним вологості 15...16%, близької до кондиційної.
Розроблено пристрій керування експозицією сушіння зерна, який містить корпус із датчиками, з'єднаними з вимірювальною схемою індикаторного блоку, мікропроцесор, блок корекції, зворотні зв'язки мікропроцесора, пов'язані з приводом дозатора зерносушарки, та дисплей із блоком вибору контрольованої зернової культури, пов'язаний із мікропроцесором.
У виробничих умовах під час сушіння високовологого насіння сої в аерожолобній сушарці щільного шару за допомогою розробленого пристрою визначається час закінчення теплового впливу на насіння під час досягнення ним вологості 11,4...12,0%, що відповідає вимогам міждержавного стандарту. Сушіння, з метою унеможливлення псування зерна від перегріву, рекомендується припинити, а 1…2 % вологи, що залишилися, знімати під час охолодження, при цьому схожість зерна підвищується на 4,5% і унеможливлюється перевитрата енергії на пересушування матеріалу. In his master's thesis, he developed a method for controlling the exposure of grain drying without the use of moisture meters, based on constant monitoring of seed temperature and searching for a section on the temperature change curve where a temperature jump occurs due to dehydration of the seeds. Laboratory studies have shown that an intense increase in the temperature of spiked grain occurs when it reaches a moisture content of 15...16%, close to the conditioned moisture content.
A grain drying exposure control device has been developed, which contains a housing with sensors connected to the measuring circuit of the indicator unit, a microprocessor, a correction unit, microprocessor feedback connected to the grain dryer metering drive, and a display with a controlled grain crop selection unit connected to the microprocessor.
In production conditions, during the drying of high-moisture soybean seeds in a dense layer air-roof dryer, the developed device determines the time of termination of thermal exposure to the seeds when they reach a moisture content of 11.4...12.0%, which meets the requirements of the international standard. In order to prevent grain spoilage due to overheating, it is recommended to stop drying, and remove 1...2 % of the remaining moisture during cooling, while grain germination increases by 4.5 % and energy consumption for overdrying the material is prevented. |
URI: | http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14860 |
Располагается в коллекциях: | 208 – Агроінженерія
|
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.
|