DSpace Регистрация
 

Institutional Repository of Polissia National University >
Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти >
208 – Агроінженерія >

Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14860

Название: Удосконалення системи управління експозицією сушки зерна в аерожолобній сушарці
Другие названия: Improvement of the control system of grain drying exposure in an air-roll dryer
Авторы: Онищук, В. О.
Onyshchuk, V.
Ключевые слова: сушіння
drying
зерно
grain
насіння
seeds
аерожолобна сушарка.
air blade dryer
продуктивність
productivity
Дата публикации: 2023
Издатель: Поліський національний університет
Библиографическое описание: Онищук В. О. Удосконалення системи управління експозицією сушки зерна в аерожолобній сушарці : кваліфікаційна робота : спец. 208 «Агроінженерія» / Поліський нац. ун-т, каф. агроінженерії та технічного сервісу ; наук. кер. Дерев’янко Д. А. – Житомир, 2023. – 42 с.
Аннотация: В магістерській роботі розроблено спосіб управління експозицією сушіння зерна без використання вологомірів, що ґрунтується на постійному контролі температури насіння і пошуку ділянки на кривій зміни температури, на якій відбувається температурний стрибок через зневоднення насіння. Лабораторні дослідження засвідчили, що інтенсивне підвищення температури зерна колосових культур відбувається при досягненні ним вологості 15...16%, близької до кондиційної. Розроблено пристрій керування експозицією сушіння зерна, який містить корпус із датчиками, з'єднаними з вимірювальною схемою індикаторного блоку, мікропроцесор, блок корекції, зворотні зв'язки мікропроцесора, пов'язані з приводом дозатора зерносушарки, та дисплей із блоком вибору контрольованої зернової культури, пов'язаний із мікропроцесором. У виробничих умовах під час сушіння високовологого насіння сої в аерожолобній сушарці щільного шару за допомогою розробленого пристрою визначається час закінчення теплового впливу на насіння під час досягнення ним вологості 11,4...12,0%, що відповідає вимогам міждержавного стандарту. Сушіння, з метою унеможливлення псування зерна від перегріву, рекомендується припинити, а 1…2 % вологи, що залишилися, знімати під час охолодження, при цьому схожість зерна підвищується на 4,5% і унеможливлюється перевитрата енергії на пересушування матеріалу.
In his master's thesis, he developed a method for controlling the exposure of grain drying without the use of moisture meters, based on constant monitoring of seed temperature and searching for a section on the temperature change curve where a temperature jump occurs due to dehydration of the seeds. Laboratory studies have shown that an intense increase in the temperature of spiked grain occurs when it reaches a moisture content of 15...16%, close to the conditioned moisture content. A grain drying exposure control device has been developed, which contains a housing with sensors connected to the measuring circuit of the indicator unit, a microprocessor, a correction unit, microprocessor feedback connected to the grain dryer metering drive, and a display with a controlled grain crop selection unit connected to the microprocessor. In production conditions, during the drying of high-moisture soybean seeds in a dense layer air-roof dryer, the developed device determines the time of termination of thermal exposure to the seeds when they reach a moisture content of 11.4...12.0%, which meets the requirements of the international standard. In order to prevent grain spoilage due to overheating, it is recommended to stop drying, and remove 1...2 % of the remaining moisture during cooling, while grain germination increases by 4.5 % and energy consumption for overdrying the material is prevented.
URI: http://ir.polissiauniver.edu.ua/handle/123456789/14860
Располагается в коллекциях:208 – Агроінженерія

Файлы этого ресурса:

Файл Описание РазмерФормат
Onyschuk_VO_KR_208_2023.pdf2,93 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть
View Statistics

Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.

 

ISSN 2414-519X © 2014-2024 Полесский университет